Ortodonti

  ORTODONTİ NEDİR?

Ortodonti; alt ve üst çeneler ile diş çapraşıklıklarının düzeltilmesi ile uğraşan bir diş hekimliği branşıdır.

Çapraşık ve kötü konumlanmış dişleri temizlemek daha zor olduğu için, periodontal (dişeti) hastalıklara yakalanma ve diş çürüğüne bağlı olarak dişlerin erken kaybedilmesi riski vardır.

Ayrıca çene kaslarında daha fazla baskıya neden olarak;

Temporomandibular eklem bozukluklarına ve böylece baş ağrısına, sırtta, ve omuzda ağrıya neden olabilirler. Çapraşık dişler aynı zamanda görünüşünüzü de etkiler. Ortodontik tedavi ile daha sağlıklı bir ağıza, daha etkileyici bir görünüme ve daha uzun süre ağzınızda kalacak dişlere sahip olabilirsiniz.

  Ortodontik Tedaviye İhtiyacım Var mı?

Ortodontik tedavi ihtiyacınızı sadece diş hekimi veya ortodontist belirleyebilir.

Kapsamlı medikal ve dental özgeçmişiniz , ağız ve diş muayenesi , çene modellerinizin oluşturulması ve özel bazı röntgen filmleri ve fotoğrafınızın çekilmesi gibi birçok tanı yöntemini içeren bir muayeneden sonra, ortodontik tedaviye ihtiyacınızın olup olmadığı ve yapılacak tedavinin türü belirlenebilir
 
  Ortodontik Tedaviye Ne Zaman Başlanmalıdır?

Genellikle çocuklarda ortodontik tedavi sürekli dişlerin tümünün süt dişlerinin yerini aldığında başlar.

Bununla birlikte bazı vakalarda tedaviye erken başlamak sonradan oluşabilecek komplikasyonların önlenmesi ve çene yüz gelişiminin yönlendirilmesi açısından önemlidir.
 
  Ortodontik Tedavi Nasıl Etki Gösterir?

Çene kemiğinin bir kaya gibi sert olduğu düşünülür. Ancak gelişim sürecinde daha az serttir ve belirli yönlerden basınç uygulanarak gelişim yönlendirilebilir. Yani çene kemiğinin gelişim yönü çeşitli yönlerdeki basınçlarla değiştirilebilir.

Aynı şekilde dişlere de basınç uygulanarak yerleri ve konumları değiştirilebilir. Ortodontistler kemiğin bu özelliğinden faydalanarak çene kemiğinizin ve dişlerinizin doğru yerde ve doğru konumda yerleşmesini sağlar.
 
  Ortodontik Tedavi Hayatımı Nasıl Etkiler?

Ortodontik tedaviye başladığınızda daha önce yaptığınız herşeyi aynı şekilde yapabilirsiniz.

Ancak bazı gıdalar (sakız, asitli içecekler, çok sert besinler gibi) ağzınızdaki ortodontik apareylere zarar verebileceğinden sadece bu konuda bir kısıtlama yaşayabilirsiniz.


Ortodontik Tedavi Zor ve Ağrılı Bir Tedavimidir?

Yeni uygulanan ortodontik tedavi teknikleri ile hem ağrı hem de kullanmada olan problemler ortadan kalkmıştır.
 
  Ortodontik Tedavi Ne Kadar Sürer?

Tedavide süresi birçok faktöre bağlıdır. Bunlardan biri ortodontik düzensizliğinizin şiddetidir.

Tedavinizin en kısa sürede en iyi şekilde tamamlanabilmesi için hekiminizin uyarılarını dikkate almalı ve kontrol randevularınızı aksatmamalısınız.
 
  Yetişkinlerde Ortodontik Tedavi Uygulanabilir mi?

Birçok insan büyüme sürecinde ortodontik tedavi görmez. Bundan kısa bir süre öncesine dek ortodontik tedavi çok bilinen ve yaygın bir tedavi değildi.

Ancak günümüzde ailelerin bilinçlenmesi ve diş hekimliği teknolojisindeki gelişmeler sayesinde ortodontik tedavinin gerekliliği ve önemi çok daha iyi kavranmıştır. Sonuç olarak günümüzde ortodontik tedavi gören hastaların % 25’i yetişkindir.
 
  Ortodontik Tedavinin Genel Saglığa Ne Gibi Faydaları Vardır?

Dişleriniz çapraşık olduğunda temizlenmeleri zorlaşır. Bu yüzden diş eti rahatsızlıkları ve diş çürükleri daha kolay oluşur. Bunun sonucunda dişlerinizi kaybedebilirsiniz. Ortodontik tedavi diş kayıplarını önler. Alt ve üst dişler birbirleriyle bir anahtar kilit ilişkisi içindedir.

Çapraşıklık durumunda ise bu ilişki bozulur ve bazı dişler diğerlerinden daha önce temas eder. Bunun sonucunda da çiğneme sırasında erken temas eden dişlere çok daha fazla yük gelir. Daha fazla yüke maruz kalan dişlerde ve çene ekleminde sorunlar oluşabilir. Ortodontik tedavi bu sorunları da önler.

Ortodontik Tedavi İçin Dikkat EdilmeSi Gerekenler


1- Ortodontik tedaviye başlanmadan önce çürük dişlerin tedavi edilmesi ve dişetinin tam sağlıklı duruma getirilmesi gerekir.
2- Tedaviye başlanınca ortodonti uzmanı,koyduğu tanıya göre çocuğa bir aparey uygular.Bu apareye ve dişlere çok iyi bakılması;dişlerin düzenli fırçalanması şarttır.
3- Hekim tedaviye başladıktan sonra hastasını ortalama ayda 1 görür.Dolayısıyla ortodontik tedavide büyük görev çocuklara düşer.Bu nedenle dişleri düzeltilecek çocuklarda tedavi isteği olması gerekir.Ailenin zorlaması çoğu zaman olumsuz etki uyandırmaktadır.
4- Hekimin kontroller sırasındaki tavsiyelerine uyulmalıdır.
5- Randevular aksatılmamalıdır.
6- Apareylerde kırılma kopma veya ağza yapışan düzeneklerde çıkma varsa tedavi kesintiye uğrar.Böyle durumlarda hemen hekime başvurulmalıdır.
7- Pekiştirme Tedavisinde bıkkınlık gösterilmemeli;uygulanan aygıt ağza düzenli takılmalıdır.
 
Website içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır © Gülenyüz Diş Kliniği