İmplant

  İmplant nedir ?

Kaybedilen dişlerin yerine konulması amacı ile çene kemiği içerisine yerleştirilen, çoğunlukla vida şeklinde yapay köklere dental implant denir.

Dental implantlar;
- Tek diş eksikliğinde, boşluğa komşu dişlerin küçültülerek sabit protez (köprü) desteği olarak kullanılmasının arzu edilmediği durumlarda,
- Çenenin en arkasındaki dişlerin olmadığı dolayısı ile sabit protez (köprü)  yapılamayan durumlarda, hareketli  (birey tarafından takılıp çıkarılan) protez yapımının arzu edilmediği durumlarda, 

- Tamamen dişsiz çenelerde, çene kemiğinin silikleşmesi sonucu total protez (damak) kullanımının zorlaştığı hatta imkansızlaştığı durumlarda protezin ağız içerisinde oynamasının sonlandırılması amacı ile kullanılırlar.
 
  İmplantlar ne kadar etkin ve güvenlidir ?

Günümüzde kullanılan dental implantların neredeyse tamamı titanyum esaslıdır. Titanyum doğada reaktif olarak bulunur. Birlikte kullanıldığı maddeye kolayca uyum sağladığı için, vücudun normalde yabancı maddelere karşı geliştirdiği iltihabi veya alerjik reaksiyonlar titanyum için gerçekleşmez. Bilinen en doku dostu materyal olan titanyum, modern tıpta vücuda yerleştirilen metal esaslı yapıların tamamının yapımında kullanılır.
 
  İmplant kimlere yapılabilir ?

Ağzındaki diş eksikliklerinin giderilmesini isteyen ve bazı kriterlere sahip olan herkese implant yapılabilir. Bu kriterlerden biri eksik diş veya dişlerin olduğu bölgedeki kemiğin durumudur. İmplantın sağlam ve sağlıklı olarak yerleşip tutunabilmesi için bu bölgede yeterli kemik yüksekliği bulunmalıdır. Ayrıca hastanın ağız bakımı iyi olmalı, diş eti problemleri ve iyileşmeyi olumsuz etkileyecek bir rahatsızlığı bulunmamalıdır.

Dental implant uygulamaları için üst yaş sınırı yoktur. Alt sınır ise büyüme ve gelişimin tamamlandığı yıllardır.

İmplantolojinin avantajları nelerdir ?

- Klasik köprü protezlerinde komşu dişlerin küçültülmeleri sonucu dişlerde oluşan hasar implant uygulamalarında önlenmiş olur.
- Sabit protez yaptırma şansını kaybederek , hareketli proteze mahkum olan bireyler, implant uygulamaları sayesinde sabit dişlere sahip olabilirler.
- Üst çene total dişsizlik vakalarında, total protezin (damak) implantla desteklenmesi sayesinde damağı tamamen örtmeyen dolayısı ile bulantıya yol açmayan, tat kaybına neden olmayan daha sağlıklı protez uygulamaları yapılabilir.
- Silikleşmiş çene kemiği nedeni ile protezleri ağızlarında aşırı oynayan ve bu nedenle rahat fonksiyon göremeyen hatta konuşamayan bireylerin protezleri implant destekli hale getirilerek stabil kılınabilir.
- Diş çekimini takiben çene kemiklerinde oluşan rezorbsiyon (erime) implant uygulamaları sonrasında önemli miktarda önlenmiş olur.
 
  İmplant uygulamasının aşamaları nelerdir ?

Dental implant uygulamasının ilk aşaması implantın çene kemiği içerisine yerleştirilmesidir. Tamamen diş eti altında bırakılan implantın kemik ile kaynaşması (osteointegrasyon) için geçmesi gereken süre 6-12 haftadır.

Bu sürenin tamamlanmasından sonra ikinci aşamada çok küçük bir müdahale ile implantı örten dişetine 3-4 mm çapında bir kapak açılarak implantın üstüne yapay dişlere destek olacak küçük metal destekler yerleştirilir. Dişetinin şekillenmesi için geçen 1-2 hafta sonrasında ölçü alınarak rutin protez işlemlerine başlanabilir.
 
  İmplant operasyonu sonrasında nelere dikkat edilmeli ?

İmplant operasyonu, dokular üzerinde basit bir diş çekimi ile hemen hemen aynı etkiye sahiptir. Yerleştirilen implantın aşırı yükten korunması için bir kaç gün boyunca daha yumuşak besinler ve sıvı gıdalarla beslenmeniz gerekebilir. Tüm cerrahi işlemler sonrası olduğu gibi implant operasyonu sonrası da doktorunuzun önereceği süre boyunca sigara ve alkol kullanılmamalıdır. Sigara ve alkol kullanımı operasyon bölgesinde kanamaya yol açabilir, implant operasyonun yapıldığı bölgede yara iyileşmesini geciktirebilir. Bu konuda gerekli uyarılar diş hekiminiz yapacaktır.

Operasyon sırasında ağrı meydana gelir mi ?

Dental implantlar, implant başına ortalama 20 dakika süren, hastanın uyutulmadığı, lokal anestezi kullanılarak gerçekleştirilen müdahalelerle yerleştirilir. Bu amaçla bölgedeki herhangi bir dişe yapılacak basit bir dolgu için kullanılan lokal anestezik aynı miktarda tatbik edilir. İmplant operasyonu tamamen ağrısızdır.

İmplantların ömrü ne kadardır?

İmplantın ömrü birçok etkene bağlıdır. Hastanın sağlığı ve implantların bakımı bunların ikisidir. Gereken bakım yapıldığı takdirde implantlar uzun yıllar boyu kullanılabilirler.
 
Website içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır © Gülenyüz Diş Kliniği