Protetik Diş Tedavisi

  Protetik Diş Tedavisi

Dişlerin ve çevre dokuların çeşitli nedenlerle madde kaybına uğradığı ya da kaybedildiği durumlarda, onları onarmak ya da yerine konması için kullanılan özel hazırlanmış materyallere protez denir.

Protez, hastanın kaybolan bir takım fonksiyonlarını tekrar kazanmasını sağlar. Aynı zamanda bozulan konuşmasının düzeltilmesine ve estetik görünümünün iyileştirilmesine de yardımcı olmaktadır.

Böylelikle hasta, kaybettiği ağız sağlığını düzeltirken, toplum yaşayışı içinde kendini psikolojik açıdan daha güçlü hissetmeye başlar, özgüvenini yeniden kazanır, yaşam kalitesi yükselir.

  Kısacası protez, size yeniden gülmeyi vaad eder! Diş hekimliğinde son yıllardaki gelişmeler, bu materyallerin doğal görünümden farksız olmasına olanak tanımaktadır.

Dişlerin kaybedilmesi sonucunda yapılan protezler genelde iki türlüdür:
1)Sabit protezler:
Ağızda kalan dişlerin üzerine yapılan ve hasta tarafından çıkartılamayan kronlar.
2)Hareketli protezler: Hasta tarafından istenildiği zaman takılıp çıkartılabilen protezlerdir. Kırılmış, renk değiştirmiş ya da şekil bozukluğuna sahip dişlerinizin estetiğinizi ve psikolojinizi bozmasına izin vermeyin. Unutmayın, gülüşünüz herşeyden değerlidir!
 
  Sabit protezler

Dişlerin ağızda görünen kısımlarının yerine yapılan ve hasta tarafından çıkarılamayan protezlerdir. Kaplama ya da porselen diş olarak da adlandırılabilirler. Sabit protezler; çürük veya başka bir nedenle aşırı madde kaybı olan dişlerin restorasyonunda, renklenmiş ve rengi geri döndürülemeyen dişlerde, şekil bozukluğu olan dişlerde yapılır. Dişler kaplama yapılacak şekilde biçimlendirilir.

Daha sonra ölçüsü alınıp laboratuarlarda hekiminizin yönlerdirmesi doğrultusunda hazırlanır. Provalar yapıldıktan sonra kaplamanız yapıştırılarak işlem bitirilir. Kaplamaların bakımı sağlıklı dişlerin bakımıyla aynı şekilde yapılmalıdır. İyi yapılmış bir kaplama fonksiyon açısından ve temizlenme açısından sağlıklı bir dişten farksız olmalıdır. Bu dişlerin yapımında porselen, değerli metal kombinasyonları, özel cam maddeler ve özel plastiklerden hekiminizin seçimi doğrultusunda yapılır.

Köprüler ise eksik dişlerin yerine protez yapabilmek için komşu diğer dişlerden destek alınarak yapılan protezlerdir. Bu restorasyonların yapımında her iki komşu dişte aşındırmalar yapılır ve yapılan köprü tüm dişleri birbirine bağlar. Eksik dişlerin yerine köprü yapılmadığı takdirde hastanın komşu dişleri ve diğer çenedeki karşıt dişi, çekim boşluğuna doğru hareket eder.

Bu nedenle bozulan diş kapanışı çürüklere ve diş kayıplarına yol açar. Kaplamada olduğu gibi diş hekiminiz tarafından destek olarak alınacak dişler şekillendirilip aynı işlemler gerçekleştirilerek yapılır.

Kaplamalarınızın bakımı, rutin bakım işlemleri yanı sıra boşluğa konulan parçanın alt kısmının özel ‘dental floss’larla diş hekiminizin göstereceği şekilde temizlenerek yapılır.

  Zirkonyum

Diş hekimliği fonksiyon ve sağlamlığın yanında ışık geçirgenliği ile doğal görüntü veren değerli maddelerin kullanımına yönelmiştir. Opak ve beyaz bir yapıya sahip olan zirkon ışık geçirgenliğiyle aranır özellikleri karşılamıştır.

Estetik ve protetik tedavilerde son dönemde geliştirilen zirkon gibi doku dostu, yüksek dirençli, renk bütünlüğünü tamamlayan, alerjik reaksiyonlara sebep vermeyen, sıcak soğuk hassasiyeti yok eden, doğal bir üründür.

Bilgisayar teknolojisinin diş hekimliğinde zirkon ile pekiştirilmesi hata payını minimuma indirmektedir. Bu yeni geliştirilmiş full seramik materyal ile yüksek stabiliteye sahip restorasyonlar yapılabilmektedir. Başlangıçta tek kron ve üç üyeli köprüler ile sınırlı olan zirkon bugün geliştirilmiş yüksek stabiliteye sahip 14 üyeli tek parça restorasyonlar yapılabilmektedir.

  Lamina porselen

İlk olarak 1940 yılı başlarında ünlülerin gülümseme ve sanat dünyasındaki estetik görünümlerinin düzeltilmesi amacıyla geçici olarak kullanılan lamina seramikler, günümüzde daha güçlendirilmiş ve estetik olarak mükemmele yakın özellikler kazandırılmış olarak yer almıştır.


Lamina seramikler dişlerin sadece ön yüzeyinde uygulanması ve diş dokusunda minimal doku kaybının avantajı ile ön plana çıkmıştır. Ağızda mevcut ön dişlerin form bozukluklarında, ön bölge diş renklenmelerinde, ön dişler arasındaki mesafenin açık olduğu durumlarda rahatlıkla uygulanabilir. Dişlerin ön yüzeyindeki çürüklerin dolgu ile estetik olarak çözümlenemediği durumlarda, Lamina porselen uygulamalar minimal diş dokusunun kaybı ile estetiği ve fonksiyonu yüksek başarıyla gerçek kılmaktadır. Lamina porselen uygulamaların klinik başarı oranı ilk 2-4 yıl %95-99 arası, 10 yıl sonra ise %90 olarak saptanmıştır.

 
  Hareketli Protezler

Hareketli protez, sabit protez yapılamayacak durumdaki diş kayıplarının giderilmesi amacıyla yapılan protezlerdir. Sabit protezlerden farklı olarak takıp çıkarılabilirler. Özel plastik veya metal plastik kombinasyonlarından yapılırlar. Estetiği ve fonksiyonu sağlamak amacıyla yapılır. Hareketli protez gerektiren vakalarda çok fazla diş eksikliği bulunduğundan, çiğneme fonksiyonunun yerine getirilmesi ve diğer kalan dişlerin zarar görmemesi için yapılması gerekir. Hareketli protezler, dişlerin tamamen ya da büyük çoğunluğunun kaybedildiği durumlarda yapılır.

Hareketli protezler, özel plastikler ve metallerin kombinasyonu veya vakaya göre sadece özel plastiklerden yapılır. Hareketli protezlerde kullanılan dişler genelde plastik dişlerden seçilir. Porselen dişler ağırlıkları ve kuvvetleri yumuşak dokulara uygun olmayan şekilde ilettiğinden ve plastikle iyi bir bağlantı sağlayamayacağından tavsiye edilmemektedir.

Hareketli protezlerin bakımı için her yemekten sonra çıkarılıp fırçalanmalıdır. Günde bir kere özel temizleyici maddelerle temizlenmelidir. Bazı maddeler metal içeren protezlere zarar verebileceğinden hekime danışılmadan kullanılmamalıdır.

Kullanmadığınız zamanlarda protezinizi temiz bir suyun içinde tutarak su kaybedip bozulmasına engel olabilirsiniz. Hareketli protezinizi 3 yılda bir kontrol ettirip gerekiyorsa değiştirmeniz gerekmektedir. Zamanla protez aşınıp, kırılabilir veya çene ile uyumunu kaybedebilir. Bu da çene kemiğine zarar verebilir.

Hareketli protezlerde ilk 1 ay çiğneme ve konuşma fonksiyonlarının yerine getirilmesi açısından alışma devresidir. Ayrıca protezin oluşturabileceği uyumsuzluklar (vuruklar) yapılacak kontrollerle giderilmelidir. Bir dişin kaybı sağlığınıza birçok şekilde zarar verebilir. Kaybedilen dişin önündeki ve arkasındaki dişler bu boşluğa doğru eğilirler. Karşıt diş de çekim boşluğuna doğru uzar. Çünkü dişler temas etme eğilimindedir. Bu uzama ve eğilmeler sonucunda dişlerin dizilimi ve birbirleriyle kontakları bozulur. Bu da dişler arasında gıda artığı ve bakteri plağı birikimini artırır.

Bu bölgelerin temizlenmesi zordur ve bu nedenle de diş çürüğü ve dişeti hastalıklarının oluşması riski artar. Tüm bu sorunlar kaybedilen dişin yerine konmasıyla önlenebilir. Ancak kayıp dişin yerine konması komşu dişlerin eğilmesi ve karşıt dişin uzamasından sonra biraz daha zor olur. Tüm bu metodların avantajları ve dezavantajları vardır. Diş hekiminiz hangi yöntemin size en uygun olduğuna karar verebilmeniz için en büyük yardımcınızdır.

Hareketli protezlerde protezin ağızdaki doğal dişlere tutunması için kullanılan metal kancalara "Kroşe" denir. Birçok insan ağızlarında bu metallerin görünmesinden rahatsızlık duyar. Ancak gelişen diş hekimliği teknolojisi bize bu konuda çok daha estetik bir çözüm sunmaktadır. "Hassas Tutucu"lar ya da teleskop kronlar kullanılarak dişlere tutunması sağlanırken metal kroşe görüntüsünün estetiği bozması da önlenir.

  Hassas Tutucular

Hareketli protezlerde kroşe olarak adlandırılan ve protezin tutuculuğunu sağlamak için kullanılan metal parçaların yerine kullanılan sisteme hassas tutucu denir.

Dişsiz bölgenin önündeki dişler kaplamadaki gibi işlemlerden geçirilerek hassas tutucuların sabit parçası bu dişlere yapılan kaplamaya sabit olacak şekilde döküm olarak yapılır. Hareketli parça da yapılacak olan hareketli protezde yer alır.

Kroşeler dışında hareketli parça, hareketli protezde tarif edildiği şekilde yapılır. Hassas tutucular, estetik ve tutuculuğun daha iyi olması, kroşelerin yol açabileceği yiyecek birikimleri sonucu ortaya çıkacak çürük ve diğer problemlerin oluşmaması açısından daha çok tercih edilirler.

İmplant Destekli Protezler

Diş kayıplarında yaşanan en büyük endişe kaybedilen bir dişin rehabilitasyonu için komşu dişlerin destek amaçlı küçültülmesi işlemidir. Tüm diş kayıplarında karşılaşılan problem ise yapılan hareketli protezlerin dişsizlikten ötürü destek bulamayışı ve çiğneme konuşma sırsında stabilitelerinin yetersiz olmasıdır. Her iki durumda da implant uygulamalarından destek almak beklenen endişeleri ve sıklıkla karşılaşılan problemlerin telafisinde büyük katkı sağlarlar. İmplant, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve doku dostu olan titanyum ve benzeri değerli maddelerden yapılan üstün teknoloji ürünü yapay diş kökleridir. Günümüzde doğal dişlere en iyi alternatif çözüm getiren tartışmasız sistemlerin ilkidir.

Dişleri fonksiyon estetik ve anatomik olarak en ideal taklit edebilen implant sistemleri sıklıkla kullanılır hale gelmiştir. Gerek tek diş eksikliklerinde gerekse fazla diş kayıplarında implant sistemleri estetiğin sağlamlıkla birlikte kazanımında vazgeçilmez unsurlar olmuşlardır. Özellikle arka bölgedeki son dişlerin kayıplarında ortaya çıkan ve köprü gibi küçük, kullanımı kolay protezlerin yapılamayıp daha büyük damakları içine alan hareketli protezlerin kullanımına en iyi alternatif çözüm olmaları en büyük estetik avantajlarıdır. Birçoğumuzun korkulu rüyası haline gelen damak protez kullanma zorunluluğudur.

Takıp çıkartılabilen bu büyük hacimli protezlerle konuşuken ağızdan çıkabilir endişesini taşımak, gülümserken bağlantı metallerinin estetik olmayan görünümü, yemek davetlerinde karşılaşılabilecek olumsuz tecrübelerden sakınma zorunluluğu iletişimi ve özgüven duyusunu kaybetmeye neden olacaktır.21.yüzyılda diş hekimliği araştırmalarında büyük önem taşıyan implant sistemleri hareketli damak protezlerinden kurtulma şansını bizlere tanıyor artık. Estetik başarının naturel görünümün kendisi olduğu gerçeği diş kökü gibi davranan implant sistemleri ile mümkün olmuştur.
 
Website içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır © Gülenyüz Diş Kliniği