Yirmi Yaş

  Yirmi Yaş

Çenelerimiz küçüldükçe 20 yaş dişleri kendine yer bulmak için zorlanmakta ve dolayısıyla diğer dişler gibi çıkamamaktadır.

Kendine yer bulamayan 20yaş dişleri öndeki dişi ittirerek baskı yapmakta ve bu da çapraşıklığa neden olmaktadır.

Ayrıca çok geride olmaları ve etraflarındaki diş etinin normal anatomik yapıda olmamaları nedeniyle kolayca iltihaplanabilmektedirler.
 
  Tam gömülü 20yaş dişleri:

Genellikle sorun yaratmazlar. Fakat röntgen ile takip edilmeleri gerekir. Tam gömülü olmalarına rağmen öndeki dişin köklerine baskı yapabilirler ve öndeki dişlerimizin köklerine zarar verebilirler.

Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden müdahale edilmesi en doğru şeçenektir.
 
  Kısmen çıkmış 20yaş dişleri:

En çok sorun çıkaranlardır. Tam çıkamadıkları için öndeki dişe baskı yaparak çıkmaya çalışırlar. Üzerlerindeki diş eti parçası, zamanla arasına yemek artıklarının kaçması ve bakteri üremesi nedeniyle iltihaplanır.

Dişin etrafındaki diş etinin iltihaplanması sonucunda; ağrı, şişlik, apse oluşur. Çürük için uygun ortam oluştururlar.
 
  Tamamen çıkmış 20yaş dişleri:

Genellikle sorun çıkarmazlar fakat çok geride oldukları için fırçalanmaları zordur,bu da kısa süre içerisinde çürümelerine sebep olur.

Bu nedenle ağız bakımı çok iyi olmayan hastalarda koruyucu bir önlem olarak çekilmeleri tavsiye edilir.
 
  20 yaş Dişi İltihabının Tedavisi

Öncelikle antibiyotik tedavisi ile akut durumdaki iltihabın kronikleştirilmesi gerekir. Burada bulunan iltihap, antibiyotik kullanımı ile sadece kronikleşmektedir. Tamamen temizlenememektedir. Bu nedenle antibiyotik kullanımı sonrasında şikayetlerin geçmesine aldanarak dişin çekilmesinden vazgeçilmemelidir.

Antibiyotik kullanımından sonra cerrahi bir işlemle bu dişler çekilmelidir.

İyileşme süreci hemen ameliyattan sonra başlar. Ameliyat sonrası yapılacak basit bir pansuman kanamayı durdurmaya ameliyat yerinin pıhtılaşarak iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Bir, iki gün içerisinde ameliyat yeri yumuşak doku ile kapanacaktır.

  Yirmi yaş dişlerinde çekimin zorunlu olduğu haller;

• Yeri ve duruşu nedeni ile yeterli temizlik ve bakımın yapılamadığı durumlarda çürük gelişmesi ve diğer komşu dişleri de etkilemesi nedeni ile çekilmesi gereklidir.

• Yirmi yaş dişlerinin yaptığı baskı nedeni ile ağızdaki diğer dişlerin sıralamasının bozulması, çapraşıklığa neden olması ve bunun düzeltilmesi için ortodontik tedavi gerekli görülmesi durumunda yirmi yaş dişleri çekilmelidir.


• Tamamen gömük kalmış yirmi yaş dişleri, damak protez yapımı için ağızda bulunan diğer dişler çekildiğinde sürmeye başlarlar. Gerekli radyolojik değerlendirmeler yapılmamış ise bu dişlerin ağızda bulunduğu anlaşılmaz. Protez yapıldıktan bir süre sonra yirmi yaş dişleri sürerek ağız içine çıkarlar ve üzerine gelen protez baskısı nedeni ile ağrılar oluşmaya başlar. Protezin uyumluluğu bozulur. Yirmi yaş dişi çekildiğinde bile protez tam olarak uyumlanamayabilir.

• Yirmi yaş dişlerinin çevresinde kist oluşumu sıklıkla görülebilir. İhmal edilmesi durumunda çok fazla büyüyebilir, büyük kemik kayıplarına yol açabilir. Nadiren de olsa çeke kemiği kırılmaları görülebilir. Ayrıca diş etrafında tümör oluşumları görülebilir.

• Diş eti içinde kalmış yirmi yaş dişlerinin bulunduğu bölgede çok fazla yemek artıkları birikebilir. Buralarda bakteri birikimi fazla olacaktır. Bu nedenle kısa sürede diş eti iltihabı, ağız kokusu, kendiliğinden yada fırçalarken diş etlerinde kanama görülebilir.

  Yirmi yaş diş çekimi;

• Klinik ortamında fakat daha steril şartlarda çekim yapılır.
• Ağrısız bir çekim için anestezi yapılıp, dişin bulunduğu bölge uyuşturulur.Uyuşukluktan emin olunduktan sonra,
• Dişin çekimi yapılır.
• Sonrasında gerekli ise dikişler atılıp bölgenin kolay iyileşmesi sağlanır.
• Gerekli görülüyor ise antibiyotik kullanımı sağlanır. Bununla birlikte ağrı kesici kullandırılır. Dikiş atıldı ise 1 hafta sonra dikişler alınır.

Yirmi yaş diş çekimi sonrası bakım önerileri;


• Çekim sonrası dişin çıktığı bölgeye konan tampon 30-60 dakika orada tutulmalıdır. Bu kanama kontrolü ve pıhtı oluşmasını sağlayacaktır.
• Anestezi etkisi geçmeden (ortalama 2 saat) bir şeyler yemeyin ve içmeyin.
• İlk gün çiğneme fonksiyonu için ağızın diğer tarafını kullanmaya özen gösterin.
• Çekim bölgesini kurcalamayın, dikişleri görmek yada göstermek için yanağınızı dudağınızı çekiştirmeyin, ağzınızı çok büyük açmaya çalışmayın. Bu gibi hareketler ağrı, kanama, dikişlerde kopma yada diş etlerinde yırtılmalara yol açabilir.
• Gün boyunca sigara ve alkol kullanmayın.
• Ağzınızı çok fazla çalkalamayın, gargara yapmayın. Çekim bölgesinde oluşan pıhtının uzaklaşmasına neden olur.
• Çekimin zorluğuna göre yüzünüzde şişlik olacaktır. Operasyon sonrasında ilk 24 saatte, çekim bölgesine dışarıdan kısa aralıklar ile soğuk uygulama yapın.
• Reçete ile verilmiş olan ilaçları, tarif edilmiş şekli ile ve düzenli olarak kullanın. İlaçlara bağlı olarak gelişen rahatsızlıklar için doktorunuza danışın.
 
Website içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır © Gülenyüz Diş Kliniği