Beyazlatma

  Beyazlatma

Bembeyaz dişlere sahip olmak için uygulanan diş beyazlatma işlemi (bleaching) son zamanlarda pek çok kişinin tercihi haline gelmiştir.


Diş renkleri de tıpkı ten renkleri gibi farklılıklar gösterir. Bazı kişiler doğuştan şanslı olarak beyaz diş rengine sahiptirler.

Bazen de genetik olarak daha koyu diş rengiyle doğulur. Annenin hamileyken kullandığı veya çocukken kullanılan bazı antibiyotiklerden dolayı da diş rengi koyulaşabilir. Bunların yanı sıra içme sularındaki flor yoğunluğu, dişlerin canlılığını etkileyen travmalar (düşme, çarpma vb.) ve uzun süre önce yapılmış kanal tedavileri de diş renginin koyulaşmasına neden olur.

  Çeşitli nedenlerle koyulaşmış dişlerin rengini daha açık hale getirme işlemine diş beyazlatma denir.

Bu işlemi evinizde takacağınız, size özel hazırlanmış bir aparey içine sıkılan jellerle (home bleaching) veya klinikte doktor gözetiminde (office bleaching) yaptırabilirsiniz.

Renklenmiş dişlerin beyazlatılması (bleaching), diğer restoratif metodlara kıyasla daha ucuz, pratik ve zararsızdır.

  Home bleaching:

Evde uygulanan beyazlatmada kişiye özel hazırlanmış ince silikon kalıplar içine % 8 - 18 arası karbamid peroksit içeren jeller konularak renklenmenin şiddetine göre kalıplar 2-10 saat arası uygulanır.
 
  Office bleaching:

Klinikte yapılan beyazlatmada genellikle % 15- 40 arası hidrojen peroksit içeren jeller hekim tarafından uygulanır ve bu işlem sırasında dişeti özel bir madde ile örtülür çünkü hidrojen peroksit dişeti ve ağız mukozası için oldukça yakıcıdır.

Bu uygulama da yaklaşık yarım ila bir saat arası sürer ve diş renginde gözle görülür bir açılma ortaya çıkar.
 
  Her iki yöntem de etkin olmasına rağmen tercih, renklenmenin derecesine, tedavinin ne kadar çabuk sonlandırılmak istendiğine ve hekimin görüşüne bağlı olarak değişir.

Tedavinin yapılabilmesi için hastada herhangi bir diş eti probleminin bulunmaması (diş eti iltihabı, diş eti çekilmesi), dişlerin boyun bölgesinde (kolede) aşınmalar ve dişlerde çürük olmaması gerekir. Bu nedenle beyazlatma yapılacak hastalar öncelikle ayrıntılı bir muayeneden geçirilir.
 
  Öncesinde gerekli tedaviler tamamlandıktan sonra beyazlatma işlemine geçilir. Klinikte uygulanan beyazlatma işlemi sonrasında 48 saat içinde dişlerde hafif bir hassasiyet olabilir. Çünkü beyazlatma reaksiyonu bu süre zarfında devam eder.

Bu nedenle işlem sonrası 48 saat süreyle renklendirici herhangi bir besin alınmaması gerekir. Farklı diş beyazlatma metotlarıyla beyazlatılan dişler uzun yıllar boyunca beyazlığını korur.

Fakat bu süre kişiden kişiye değişir. Yeme içme alışkanlıkları, sigara ve fırçalama alışkanlığı dişlerin beyaz kalma süresini etkiler. Şu unutulmamalıdır ki, beyazlatma işlemi her zaman sizin istediğiniz beyazlığı sağlamayabilir. Beyazlama oranı dişlerinizin beyazlatma öncesi tonuna bağlıdır ve kişiden kişiye değişir. Bu yüzden diş hekiminiz ile beklentilerinizi önceden konuşmalısınız.

Diş beyazlatmanın dişe geriye dönüşümü olmayan bir zararı yoktur. Diş minesinin uygulama esnasında ve uygulama sonrasında kısa bir süre daha hassas olmasına neden olsa da bir süre sonra bu durum düzelir ve araştırmaların da gösterdiği gibi mine üzerinde önemli bir değişikliğe yol açmaz.
 
Website içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır © Gülenyüz Diş Kliniği